“0” (SIFIR) KARBONHİDRAT

Ekmek yeme zehirdir, meyve yeme insülin direnci yapar gibi bilimsel dayanağı olmayan sözde zayıflama önerilerine bir göz atalım… Peki bu önerilere bağlı olarak tam tahılların, taze sebze ve meyvelerin aşırı kısıtlanması kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi birçok kronik hastalığa yol açmasının altında yatan nedeni nedir? Kısaca başlayalım;

İlk olarak sizi şişmanlatmayan taze sebze ve meyve, rafine edilmemiş tahıllar ve kurubaklagillerden asla vazgeçmeyin, tüketin, tükettirin. Bu besinlerde sağlıklı karbonhidratların yanı sıra yaklaşık yaklaşık 8.000 farklı fitokimyasal vardır.  Bu saydığımız bitkisel besinlerde fitokimyasallar ve antioksidanlar denge halinde bulunur. Özellikle doğal besinlerle vücuda alınan fitokimyasallar ve antioksidanlar vücutta zayıflarken sağlığı koruyucu etkisi de maksimum düzeye ulaşır. Bu etkiyi kısaca özetleyerek ne kadar önemli olduğunu görme de fayda var:

“Zayıflama sürecinde hücrelerimizde bulunan DNA’ ya yirmi dört saat içerisinde on binden fazla zararlı bileşik saldırır. Hücrelerimiz bu hasarı gidermeye çalışsa da bazen onarım kapasitesinin üzerinde bir hasar oluşur. Bu durumda da vücut fonksiyonları için gerekli enerji hücre içinde üretilemez ve hücrelerin yapısı bozulur. Hücre yapısının bozulması, sağlıklı hücrelerin ölümüne yol açar.  Sonuçta zayıflama ile birlikte kas güçsüzlüğü hızla artarken nöronların işlem hızı da azalır.”

Zayıflama sürecinde rafine edilmemiş doğal bitkisel besinlerden A, C, E vitaminleri ile fitokimyasalları; sağlıklı ve az yağlı hayvansal besinlerden de Çinko ve Selenyum gibi mineralleri yeterli miktarda tükettiğinizde hücre içerisinde DNA zedelenmesini önler ve zayıflarken de sağlıklı kalabilmeyi sağlarsınız.

Günlük Beslenmemizde Karbonhidrat Seçimi Nasıl Olmalı?
Kan şekerini hızla yükselten basit şekerler yerine lif miktarı yüksek, sağlık açısından daha faydalı olan kompleks karbonhidratları seçmeniz önemlidir. Kompleks karbonhidratlar, özellikle de rafine edilmemiş tam tahıl taneleri, sağlığınız için oldukça olumludur. Beyaz pirince göre kepekli pirinç veya bulgur daha doğru bir seçimdir. Aynı şekilde beyaz undan yapılmış bir ekmek yerine tam buğday, çavdar veya kepekli ekmek yine sağlığınız açısından daha değerlidir.
Sağlıklı karbonhidrat denince olmazsa olmazlarımızın başında sebze ve meyvelerin geldiğini de unutmamalıyız. Sebze ve meyveler içerdikleri kıymetli besin ögeleri bakımından sağlımızın temel koruyucularıdır.

Basit Karbonhidratlara Örnek Olarak; ŞEKER, BAL, REÇEL, MEYVE SUYU gibi besinleri sayabiliriz.

Kompleks karbonhidratlar içinse; TAM BUĞDAY, ÇAVDAR veya KEPEKLİ EKMEK, BULGUR vb.
TAHILLAR, KURUBAKLAGİLLER, MEYVE ve SEBZE gibi besinleri örnek olarak verebiliriz.