Metabolizmanızı Kış Uykusundan Uyandırın!

Kış aylarında iştah artışı, kilo alma, uyuşukluk gibi durumlar birçok insanın yaşadığı şeylerdir. Kışın kilo almamıza sebebiyet veren en temel faktörlerden biri kışın fiziksel aktivitenin azalması ve iştah artışıdır.  Peki bizim davranışlarımızdan bağımsız olarak, vücudumuzda ne gibi değişimler olur?

Yağ dokusu ısı üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Kış günlerinin daha kısa olması ve soğuk havalar yağ dokusunda artışa sebep olmaktadır. Soğuk ve sıcaklıklara maruz kalma, vücudumuzda değişikliklere neden olur. Soğuk havaya kısa süre maruz kalmak, gıda alımını ve enerji tüketimini arttırır. Uzun süreli soğuğa maruz kalma, yağ birikimine ve ısı kaybını azaltan; daha büyük, daha yuvarlak bir vücut şekline yol açabilir. Bu sebepten; sert kışları ve sıcak yazları olan bölgelerin obezite oranı daha yüksek bulunmuştur.

Aynı zamanda kilo alıp vermeyi etkileyen uyku süresi ve kalitesi de kış aylarında değişiklik göstermektedir. Fiziksel aktivitenin azalmasının yanı sıra; uykusuzluk ve verimli uyuyamama veya çok uyuma gibi uyku düzenindeki değişiklikler de sizde uyuşukluk yaratıp kilo almanıza sebebiyet verebilir.

Bazı yiyecekleri ilaçmış gibi kullanma eğilimi, kilo alımının sık görülen bir nedenidir; bu ilaç olarak kullanılan besinler genelde yüksek yağlı, yüksek şeker içeren besinlerdir. Strese maruz kalan kişilerde veya adet döngüsü döneminde kadınlarda veya “kış depresyonu” olan hastalarda da görülebilir.

D vitamininin vücudumuzda sentezlenmesini sağlayan temel etken; güneş ışığıdır. Kışın güneşten yararlanma durumunun azalması da D vitamini eksikliğine yol açabilir. D vitamininin vücutta azlığı da obezite ve kilo alma durumuyla yakından ilişkilidir. Mutlaka doktora gidip D vitamininize baktırmalı ve eğer eksikliğiniz varsa doktor yönlendirmesiyle beraber takviye almalısınız.

Kışın metabolizmanızın sağlıklı çalışması için neler yapılabilirsiniz.

  • Kışın azalan su tüketiminize dikkat edin. Ve günde 2-3 litre, en az 8-10 bardak su tüketin. Su metabolizmanızın sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
  • Ayrıca susuzluk tatlı isteği ve açlıkla karıştırılmaktadır. Kendinizi beklemediğiniz bir zamanda aç hissettiğinizde veya canınız tatlı çektiğinde öncesinde 1-2 bardak su tüketin ve tekrar değerlendirin.
  • Güne mutlaka kahvaltı ile başlayarak, öğünlerinizi atlamadan az az sık sık beslenin
  • Kızartmalara öğünlerinizde yer vermeyin. Evde pişirme yöntemleriniz hep haşlama, fırında, ızgara olsun.
  • Sabah erken kalkarak gün ışığından olabildiğince faydalanmaya çalışın. Hem kış depresyonunuza, hem varsa D vitamini eksikliğinize iyi gelecektir.
  • Sindirim sisteminizin doğru çalışması için lifli gıdalara yani meyve, sebze, kuru baklagillere ağırlık verin.
  • Depresyonun en temel sebeplerinden biri olan ve eksikliği birçok soruna yol açan omega-3 alabilmek için haftada 1-2 kez balık, ara öğünlerinizde fındık, keten tohumu tüketebilirsiniz.
  • Kışın sıcak içeceklere olan düşkünlük çay ve kahve tüketiminizi arttırmasın. Günde 3-4 fincanı aşmayın.
  • Tatlılara karşı olan düşkünlüğünüzü meyve + süt veya meyve + fındık/badem gibi ara öğünler yaparak dengeleyebilirsiniz.
  • Kendinizi uzun süre aç bırakıp daha sonrasında akşam ve gece saatlerinde yemeğe yüklenmeyin. Yapacağınız en büyük hatalardan biri bu olacaktır.
  • Fiziksel aktivitenizi olabildiğince yüksek tutmaya çalışın. Asansör ve yürüyen merdiven kullanmayı bırakmak bile kışın azalan fiziksel aktiviteniz için yararlı olacaktır.
  • Günde 8 saat uyuyun. Çok ya da az uyumak metabolizmayı kötü etkiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir