ANNE, ROL MODELİM SENSİN!

Çocuklarımız sağlıklı besinlerle beslensin, fast-food tüketmesin, paketli gıdalar -abur cubur- ile midesini doldurmasın isteriz hep. Peki bu süreçte çocuğunuz için kendi beslenmenizi de değiştirmenizin ne kadar önemli olduğunu hiç düşünmüş müydünüz?

Çocuğunuzu ne kadar bir besini yememesi konusunda uyarırsanız uyarın, ne kadar sağlıklı bir besini yemeye zorlarsanız zorlayın, sizden bu davranışları görmediği sürece kabul etmeyecektir. Araştırmalar gösteriyor ki; “Çocuklar Ebeveynlerinin Yemediği Besinleri Sevmiyor”.

Siz çocuğunuza “cips yeme, bu senin için zararlı” derken sizi cips yerken görüyorsa, “brokoli yemelisin, yersen büyürsün” derken sizin yemediğinizi görüyorsa, siz ne kadar çocuğunuzu kandırmaya çalışırsanız çalışın, sözünüzü bir süre sonra dinlememeye başlayacaktır. Dinlediğini düşünseniz bile birlikte sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmadığınız sürece, arkadaşları ile birlikte okulda “yasak” besinleri tüketmeye karşı daha fazla ilgi duyacaktır. Ona bir şeyleri “yasak” olarak sunmaktansa, sağlıklı olan besinleri tükettirerek ve siz de onunla beraber tüketerek sevmesini sağlamalısınız.

Aslında burada kilit nokta her şeyi birlikte yapmaktır. Birlikte market alışverişine çıkmaktan başlayabilirsiniz. Alışveriş sepetinize sağlıklı besinleri koyun. Meyve ve sebze seçerken çocuğunuzdan size yardımcı olmasını istemek gibi, alışverişi onun da katılacağı bir aktivite olarak değerlendirmeniz gerekiyor. (Hatta bu besinleri raftan onun almasını isteyin ve tartıma ya da kasadan geçirme işlemini birlikte yapın.) Alışveriş sepetinize hazır yiyecekler gibi zararlı bir ürün girmemesine dikkat edin.

Alışverişten sonra geldik mutfakta yemek pişirme kısmına. Bu kısımda da çocuğunuzdan yardım isteyin. Sağlıklı yemekleri birlikte pişirin. Burada kullandığınız her malzeme üzerinde ne kadar yararlı olduğu konusunda sohbet edin. Fakat bu sohbet “bunu yemelisin, şunu yememelisin” gibi öğütlerle dolu bir sohbet olmasın.

Yemek yeme aşamasına geldiğimizde ise önemli olan ebeveynlerin çocukla birlikte sofraya oturması ve beraber yemek yemesi. Sizi ne kadar izlemediğini düşünseniz de aslında çocuğunuz yemek yerken sizi izler ve taklit eder. Örneğin sebze sevmeyen bir çocuğunuz varsa ve sizi sofrada sebze yemeğini yemeyi tercih ederken görürse, bir süre sonra o da tercih etmeye başlayacaktır. Bunun en güzel yolu çocuğunuzu zorlamadan, önüne birkaç yemek seçeneği sunmanız olacaktır. Bu seçeneklerden siz en sağlıklı olanını seçtikçe bir süre sonra onun da tadına bakmak istediğini, daha sonra sevdiğini göreceksiniz.

Hem kendi sağlığınız için hem de çocuğunuzun sağlığı ve hayat boyu etki edecek olan doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanabilmesi için “BİRLİKTE” sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmalısınız.

Unutmayın, çocuklarınızın küçük yaşta kazandığı beslenme alışkanlıkları gelecekteki beslenme alışkanlıklarını, dolayısıyla sağlığını belirleyecektir…